Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

AŞURE

MALZEMELER
½         Kg. aşurelik bulgur,
250 gr. kuru fasulye
250 gr. nohut
200 gram incir
100 gram kayısı kurusu
250 gr. kuru uzum
2 kg. şeker

YAPILIŞI
Aşurelik bulgur, kuru fasulye, nohut akşamdan su içine bırakılıp sabaha kadar kabarması sağlanır. Kabardıktan sonra bir süre ayrı ayrı haşlanıp, önce bulgur bol su ile tekrar kaynamaya alınır. 1 -1,5 saat kaynayıp iyice yumuşadıktan sonra fasulye ve nohutu ilave edilip bir süre daha kaynatılıp, şekeri ilave edilir. Diğer tarafta incir, kayısı kurusu ve kuru üzüm ayrı ayrı su içinde kaynatılıp yumuşamaları sağlanır. Aşurenin pişmesinden 5-6 dakika önce meyveler de ilave edilip ateşin altı kapatılır. Sıcak olarak kaplara alınıp, üzerine kuş üzümü, ceviz ve fıstık ilavesi ile ikram edilir.